Foto: Martin Innerdal Dalen
Foto: Martin Innerdal Dalen
Omtale om årets utstilling med Håkon Bleken.
Leder i OPP v/ Per Ole Aalberg 18. juli 2024
perole@opp.no redaksjonssjef i OPP
En fot i bakken
Startskuddet har gått for pilegrimsdagene i Oppdal som har vært arrangert i bygda i 16 år. Først ut var Dovrefjell som drog i gang satsingen i 1994 i forbindelse med 25-årsjubileet for Eysteinskyrkja. Det årlige arrangement har fått et stadig mer rikholdig, kulturelt program i form av utstillinger, konserter, gudstjenester og film.
I år varter arrangøren opp med en spekket kulturmeny der de har plukket bidragsytere fra øverste hylle.
Leden har ført vandrere gjennom Oppdal og Rennebu i snart tusen år. I vår tid er dette turisme, og pilegrimsbevegelsen opplever økende interesse; i underkant av 1000 går årlig Gudbrandsdalsledens 643 km fra Oslo til Trondheim, ifølge leder for Pilegrimssenteret på Dovrefjell, Halldis Prestegård. Hvor mye klingende mynt vandrerne legger igjen i kassa i reiselivsnæringen er det ingen som vet. Det skal man nå forsøke å finne svar på for å utvikle konseptene videre.
Vandringene startet da pilegrimer valfartet til Nidaros for å besøke helgenkongen Olav den helliges grav etter hans endelikt på Stiklestad i 1030. I dag er det vandrere med og uten et personlig forhold til Olavstradisjon og kristen tro som legger ut på tur. Å koble av, nyte stillheten og la tankene gjøre sin egen reise når man er på vei i den storslåtte naturen er et mål i seg selv.
I 2024 er det en særlig grunn til å stoppe litt opp, ta en fot i bakken og reflektere over hva som drev pilegrimene gjennom de samme stiene i tidligere tider. Viktigst var vel å få se det sagnomsuste og spektakulære olavsskrinet der levningene av kongen ble oppbevart - hvor opptatt de var av de store endringene som helgenkongen kjempet gjennom ved innføringen av kristenretten på Moster i 1024, er ikke godt å si.
Tankegangen var uansett ny og radikal. Det nye styresettet var et steg bort fra det norrøne ættesamfunnet med plikten til å hevne urett begått mot slekten, til å vektlegge omsorg for de svake og individets betydning.
Professor i rettshistorie Jørn Øyrehagen Sunde har beskrevet hvordan kristningen av landet for 1000 år siden bidrog til å skille makt og rett. Herrenes makt over trellene ble redusert, og førte etterhvert til at slaveriet ble avskaffet. Fedre og brødres makt over kvinner ble redusert, og kvinnen skulle etterhvert få samtykke i ekteskap. Døde skulle ikke gravlegges i haug, men på en kirkegård, og hevnretten ble avskaffet og erstattet av kongens plikt til å sikre Guds fred, skriver Sunde i forbindelse med 1000-årsjubileet.
Tankegodset ble videreført i kong Magnus Lagabøtes landslov som ble innført for 750 år siden i 1274, og vi fikk det første lovverket som gjaldt for hele landet. Dette ble grunnlaget for rettsstat og samfunnsbygging, og var den gangen unikt i europeisk sammenheng. Både kristenrett og landslov har sine jubileer som blir markert rundt om i landet i år, også under pilegrimsdagene, der professor Sunde skal holde foredrag om emnet.
De gamle stiene på Dovrefjell har vært brukt av vanlige folk, pilegrimer og konger gjennom uminnelige tider. Leden knytter sammen fortid og nåtid, og er dessuten smakfullt opprustet for fremtiden, tilgjengelig for alle som ønsker å gå der - uansett mål og motiv.
Denne våren ser Moddis nye album "Vandreviser" dagens lys. Sangene på albumet ble til da Moddi sommeren 2021 gikk som pilegrim fra Oslo til Trondheim, en 643 kilometers vandring alene med gitaren. Underveis skrev han sanger inspirert av landskapet, menneskene, stillheten og sporene etter kristendommens tusenårige historie i landet vårt.
Under pilegrimskonserten i Oppdal den 28. juli vil Moddi gi en solokonsert der han framfører låter inspirert av pilegrimsvandringa langs Gudbrandsdalsleden. Han vil også formidle inspirasjon og tanker han fikk under vandringa. Dette blir en sjelden og spesiell opplevelse som vil gi inntrykk som varer.
(Foto introbilde: Jørgen Nordby)
Les intervju i Opp ved å klikke på bildet:
Nyere malerier, tegninger og grafiske verk av Håkon Bleken blir vist for første gang når kunstnestoren blir Pilegrims-kunstner på Oppdal sensommeren og høsten 2024.
Håkon Bleken har i en årrekke tilhørt vårt lands ypperste kunstnere. I Nasjonalmuseet er han representert med 100 verker, og da museet markerte hans 95-årsdag i januar i år, var køen av skuelystne på 250 meter.
Håkon Bleken er bejublet av så vel kritikere som kolleger for sine arbeider, og ikke minst utnevnt til Kommandør av St. Olavs Orden av kong Harald for sitt kunstnerskap.
“Jeg arbeider hver dag så fremst helsa tillater det. Det er fortsatt inspirerende å arbeide”, sier Bleken i en pause i grafikkverkstedet underveis i arbeidet med utstillingen i regi av Pilegrimsutvalet i Oppdal.
Pilegrimsdager er omtalt i Opp i juni:
– Vi gjorde egentlig et kupp, synes vi, da vi fikk med oss sangkoret Skruk. De er satt opp til å holde åpningskonsteten i anledning Olavsdager i Trondheim. Men på vei dit, har vi klart å kapre koret i forkant, sånn at de besøker Opp-dal først.
Mens konserten med Skruk blir det første arrangementet under festivalen i Trondheim, blir kon-serten i Oppdal det siste i arrang-mentsrekken under pilegrimsda-gene, ifølge Horvli.
Ettersom Skruk ble etablert i 1973, har koret 50-årsjubileum i år, og i anledning jubileet har koret hatt en serie konserter i fullsatte kirker, ifølge Horvli, som viser til en rekke flotte kritikker etter konser-tene rundt om i landet.
Den 14. og 16. juli holder Endre Skjåk one man-spel om Kong Eystein på Hjerkinn! Les om spelet i Opp, og følg med i programmet for biletter og mer informasjon.
Lørdag 23. juli gjester Terje Tysland Oppdal kirke. Les mer om konserten her.
Trondheimsolistene og Gjermund Larsen hold en stemningsfull konsert i Oppdal kirke lørdag.
Det blir sang fra flere verdenshjørner når et kinesisk, et amerikansk og et sveitsisk kor kommer til Oppdal 18. juli.
– Det er med stor glede Pilegrimsutvalget i Oppdal kan presentere artisten til kirkekonserten under årets Pilegrimsdager i Oppdal, skriver utvalgsmedlem Einar Lian-Bjørgum i en pressemelding.
Det regnet både ute og inne da 47 jenter fra Hong Kong bønnhørte tørkerammede oppdalinger i OMM.
Slapp nylig ny plate, kommer til Oppdal i sommer. – Vi har skutt gullfuglen, sier arrangøren.
Åsmund Flaten med familie og venner serverte en fin salmekveld i Oppdal kirke.
Les hele saken hos Opp.
Darling West leverte en nydelig konsert i Oppdal kirke fredag kveld - og publikum takket med stående applaus.